Antwerp Bijou
Antwerp Bijou is een tweejaarlijks festival en competitie voor podiumkunsten, georganiseerd door Fameus in samenwerking met Arenberg. Op 14 en 15 februari presenteren 10 makers hun multidisciplinaire werk op verschillende podia in Arenberg. Het festival biedt een platform voor opkomend talent om boeiende verhalen te vertellen die Antwerpen in al haar veelzijdigheid laten zien. De makers delen hun verhalen door middel van dans, theater, cabaret, muziektheater en diverse hybride vormen.
Hannah Macpherson
Broos behandelt de mentale, fysieke en emotionele gevolgen van seksueel misbruik. In deze monoloog probeert het publiek samen met de hoofdpersoon een toekomst op te bouwen, maar trauma, triggers en herinneringen halen hen steeds terug naar het verleden. De voorstelling laat verschillende emotionele fases zien en vertaalt dit zware thema op een lichte, universele manier met poëzie en metaforen. Zo willen we een breder perspectief bieden en meer bewustzijn creëren rond seksueel misbruik.
Evangeline Agape – ze zeggen dat het overgaat
In het voorjaar van 2023 werd mijn tweede boek, ‘Het gaat, denk ik, over’ in samenwerking met Pam Steenwijk, gepubliceerd door Uitgeverij Lannoo. Het werd een prozabundel over het verlies, boosheid en radeloosheid die ik voelde toen mijn geliefde uit het leven stapte. De centrale vraag: gaat dit ooit over? Toch gaat dit theaterstuk niet enkel over de rouw van een overlijden: we raken allemaal iemand of iets kwijt. Je heimat, vaderland, moedertaal, het leven zoals het nooit meer zal zijn. Dat is universeel. En we spreken er maar weinig over, over wat dat nu behelst. Hoe je afscheid neemt, hoe en of je dan verder gaat.
Hanna Balke – Mono no aware
MONO NO AWARE is een Japans gezegde dat verwijst naar een tedere, licht melancholische gemoedstoestand die ontstaat uit het besef van een voortdurende verandering van tijd, schoonheid alsook verdriet van vergankelijkheid. Hoe kunnen we gewichtloos en veerkrachtig zijn in een steeds veranderend landschap van situaties en mensen? Hanna vertelt haar persoonlijke verhaal van vele 'struggles' en hoe we door die uitdagingen heen kunnen transformeren. Hierin heeft water als grote inspiratiebron gediend, waarmee ze haar onderzoek via lichamelijkheid heeft vertaald.
ERIS - Monsters Anonymous
De performance is een zelfhulpgroep voor monsters uit de Griekse mythologie... of wat de Griekse mythologie beschouwt als monsters. De antagonisten krijgen de kans om hun verhaal te doen en context te bieden. We richten ons op het humaniseren en moderniseren van deze wezens, zodat jongeren zich beter kunnen inleven in de personages. Dit allemaal op speelse wijze met veel humor en verwijzingen naar de huidige maatschappij.
Oud of de box - Forumtheater Ageism Ouderen
Er worden drie korte scènes gespeeld die ouderendiscriminatie uitbeelden (bijv. ouderen worden professioneel niet meer "mee", ouderen zouden niet meer creatief zijn, ouderen hebben altijd dementie, enz.). Na de laatste scène wordt het publiek gevraagd om feedback. Bij elke feedback wordt de persoon gevraagd om zijn of haar suggestie in de scène uit te beelden. De improvisators spelen de scène opnieuw met de veranderingen. Na elke herhaling wordt er opnieuw feedback gevraagd door de "joker" en wordt een specifieke scène, aangeduid door de "inspringer", herspeeld.
Jits Van Damme – kriebelkousen
Milan is zeven jaar, Jits twintig. In het dansduet kriebelkousen onderzoekt Jits Van Damme (2004) hoe haar manier van bewegen anders is dan de zijne. Al van kinds af aan doet Jits niets liever dan bewegen. Maar hoe is dat veranderd nu ze opgegroeid is? Groeien we uit onze spontaniteit zoals we groeien uit onze kleren? Durven we als volwassenen nog dansen zonder ons aan te trekken wat anderen denken, of verleren we dat net zoals buitenspelen?
Gianni Slootmaekers - Conquistador of the Useless
Conquistador of the Useless is gebaseerd op de dagboeken van Werner Herzog, deze dagboeken schreef hij in de jaren 70 tijdens de preproductie van zijn film Fitzcarraldo. De drijf en de passie om iets onmogelijks mogelijk te maken zijn tegelijk inspirerend, maar ook dwaas. De monoloog is een zoektocht waarin ik de mensen meeneem door het amazonegebied in Peru naar een berg waar, als alles goed loopt, een boot moet worden overgetrokken.
Fien en Elke – ik ben oké
Voor ons artistieke onderzoek namen we de ‘shame attacking exercises’ van gedragstherapeut Albert Ellis als vertrekpunt. De shame attacking exercises zijn ontworpen om mensen van hun sociale angsten af te helpen. Tijdens ons onderzoek gebruikten we een lijst met mogelijke shame attacking exercises als leidraad.
Rosalie Custers – VAAS
VAAS is een zoektocht naar het onuitgesprokene, een onderzoek naar de mooie en lelijke kanten van de dingen waar wij als mens, als Vlaming, het liefst over zwijgen, of liever in de taboesfeer houden. Thema's die voor mij daarin leven zijn bijvoorbeeld Rouw, hoe ik een belangrijk familielid verloor en mijn onkunde om daarover te praten, maar ook seksualiteit: hoe ik voor het eerst een vriendin meenam naar een familiefeest en mijn familie dat verongeluk stiekem negeerde vanuit 'als je niks doet doe je ook niks verkeerd'. Het is een ode aan het zoeken en aan de menselijkheid.
Yeboah Benhelima - Dit Ben ik, This is me “2”
In Dit ben ik, this is me 2 neemt Yeboah Benhelima, alias AkB, je mee op een rauwe, persoonlijke en indringende reis door zijn leven. Deze voorstelling vertelt het verhaal van een jongen die noodgedwongen opgroeide in instellingen, geconfronteerd werd met verlies, racisme, en de zware realiteit van jeugdzorg, maar door de kracht van kunst zijn stem en identiteit vond.
Antwerp Bijou is de Antwerpse versie van Brussels Bijoux, een project van Zinnema in samenwerking met BOZAR, KVS, de N22 en OPENDOEK.
Met steun van District Antwerpen
Het programma
VRIJDAG
19:00 Hannah Macpherson - Monoloog - 60 min
20:30 Hanna Balke – Dans – 40 min
21:20 Evangeline Agape - Monoloog – 45 min
ZATERDAG
13:30 ERIS - jeugdtheater – 30 min
14:15 Jits Van Damme – Dans – 35 min
15:00 OUD OF THE BOX – Tekstheater - Jan Verlinden - 60 min
16:20 Gianni Slootmaekers – Monoloog – 55 min
19:00 Rosalie Custers – comedy – 60 min
20:15 Yeboah Benhelima – Muziek/visuals/rap/licht - 60min
Credits
- Project van: Zinnema
- In samenwerking met: BOZAR, KVS, de N22, OPENDOEK
Met de steun van
District Antwerpen